Εξερεύνηση στο σπηλαιοβάραθρο "Τρία Έλατα" στην Σέτα Ευβοίας, με την Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία // 7.10.2017 [βίντεο]



Εξερεύνηση στο σπηλαιοβάραθρο
"Τρία Έλατα" στην Σέτα Ευβοίας,
με την Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία



Λίγα λόγια για την αποστολή 

Το διήμερο 7 με 8 Οκτωβρίου 2017 η Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία (Ε.Σ.Ε.) πραγματοποίησε στην Σέτα της Εύβοιας, μια εξερευνητική αποστολή σε δυο σπήλαιοβάραθρα ("Τρία Έλατα" και "Κατελάνι"). Εκπαιδευτές συνοδοί: Μάκης Μπενέζης, Θεοδώρα Μερτίρη, Γιώργος Κοντόσταυλος, Αλέξανδρος Καζανάς και Στέβη Καζανά.





Στο παρόν άρθρο - βίντεο φαίνεται η εξερεύνηση του σπηλαιοβάραθρου "Τρία Έλατα" που πραγματοποιήθηκε την πρώτη μέρα της επίσκεψης μας, το Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2017.





Το αρμάτωμα (η τοποθέτηση των απαραίτητων σχοινιών για την κατάβαση των σπηλαιολόγων) του σπηλαίου το πραγματοποίησε ο Μάκης Μπενέζης, τακτικό μέλος, εκπαιδευτής και μέλος του Δ.Σ. της Ε.Σ.Ε.και ευρετής της υπόγειας συνέχειας του αρχικού βαράθρου.






Το σπηλαιοβάραθρο "Τρία Έλατα"

Το σπηλαιοβάραθρο "Τρία Έλατα" ανακαλύφθηκε το 1985 από τον Σταμάτη Κίρδη. Τότε ανακαλύφθηκε βάραθρο 26 μέτρων στην περιοχή και επειδή υπήρχαν τρια έλατα στην είσοδο ονομάστηκε έτσι. Στις 29 Μαΐου 2004 στα πλαίσια του Εκπαιδευτικού Σεμιναρίου Α' Βαθμού της Ε.Σ.Ε. ο Μάκης Μπενέζης ανακάλυψε την εντυπωσιακή συνέχεια του σπηλαίου. Κατόπιν αναρρίχησης για περίπου 10 μέτρα, στα τοιχώματα του βαράθρου, ανακάλυψε μια οριζόντια συνέχεια περίπου 35 με 40 μέτρα η οποία έκρυβε ένα άνοιγμα το οποίο οδηγούσε σε ένα δεύτερο βάραθρο 50 μέτρων περίπου.








Η συνέχεια από τον πάτο και έπειτα ήταν ακόμα πιο εντυπωσιακή. Μια ποικιλία υπόγειων λίμνών δεσπόζει στην μεγάλη αυτή αίθουσα (45 επί 15 μέτρων) ενώ η συνέχεια είναι μια καθοδική πορεία σε μια ασβεστολιθική ρωγμή με έντονες κλίσεις και ακόμα πιο έντονες και εντυπωσιακές σπηλαιοαποθέσεις.











Το σπήλαιο γενικά περιέχει εξαιρετικά πλούσιο λιθοματικό διάκοσμο, με πανέμορφες και ποικίλες σπηλαιοαποθέσεις. Όλα σχεδόν τα τοιχώματα καλύπτονται από ελικτίτες (μορφή σταλακτιτών που αναπτύσσονται στα τοιχώματα και τα δάπεδα, καθώς και στις οροφές των σπηλαίων με τη μορφή ελικοειδώς διακλαδιζόμενων δομών. Τροφοδοτούνται από μικρά ανοίγματα στο πέτρωμα, αλλά με τόσο αργό ρυθμό ώστε οι σταγόνες εξατμίζονται στα άκρα της δομής και δεν πέφτουν στο δάπεδο).

Η παρουσία σταλακτιτών (λιθώδεις, ασβεστολιθικοί σχηματισμοί που δημιουργούνται στην οροφή ή τα τοιχώματα των σπηλαίων, έχουν σχήμα κωνοειδές ή στηλοειδές, ενώ όσοι εμφανίζονται στα τοιχώματα έχουν την μορφή παραπετασμάτων. Το μήκος τους κυμαίνεται από μερικά εκατοστά μέχρι πολλά μέτρα) σε πλήθος και μορφές είναι εντυπωσιακή.

Το σπήλαιο περιέχει φυσικά και αρκετούς σταλαγμίτες, οι οποίοι σχηματίζονται από τις σταγόνες του νερού που περιέχουν όξινο ανθρακικό ασβέστιο και πέφτοντας στο έδαφος κάτω από τον σταλακτίτη σχηματίζουν κατακόρυφη στήλη ασβεστολικής απόθεσης.

Με την πάροδο του χρόνου σε αρκετά σημεία σχηματίστηκαν σταλακτιτικές κολώνες, κάτι που συμβαίνει όταν ενωθεί ο σταλακτίτης με τον σταλαγμίτη.

Σε αρκετά σημεία στο δεύτερο τμήμα του σπηλαίου, μετά το βάραθρο των 50 μέτρων, βρίσκουμε σε εξαιρετικές συγκεντρώσεις τα αποκαλούμενα μαργαριτάρια των σπηλαίων, τα οποία είναι ασβεστολιθικές συνενώσεις που έχουν τη μορφή σφαιρών. Στο βίντεο μας φαίνονται τα σημεία αυτά τα οποία είναι κυρίως συσσωματώματα Αραγονίτη.



Στο βίντεο μας από το 30:41 λεπτό και έπειτα μπορείτε να ακούσετε την γεωλόγο και σπηλαιολόγο Στέβη Καζανά να μας μιλάει για τον διάκοσμο του σπηλαίου.



Αξίζει να αναφερθεί και η ύπαρξη "ΓΚΟΥΡ" στο σπήλαιο (μικροφράγματα ανθρακικού ασβεστίου στο δάπεδο του σπηλαίου όπου πάνω σ' αυτά αναπτύσσεται μια σπάνια πανίδα) ειδικά στο πιο βαθύ του σημείο, το οποίο είναι προσβάσιμο από άνθρωπο.



Στο σπήλαιο βρίσκουμε και αρκετή σπηλαιόβια πανίδα όπως νυχτερίδες, σκώληκες, αράχνες ακόμα και φρύνους.



Δείτε το σπήλαιο με τα δικά σας μάτια λοιπόν είτε πατώντας πάνω σε αυτόν τον σύνδεσμο είτε κατευθείαν από εδώ:





_____________________________________________________________________

Κείμενο - φωτογραφίες
Θεοδοσόπουλος Δημήτρης, Αγρονόμος - Τοπογράφος Μηχανικός Ε.Μ.Π.

Εξερευνητική ομάδα Α' Ε.Σ.Ε.:

Μάκης Μπενέζης, Στέβη Καζανά, Ιωάννα Γάλλου, Georgia Manzi, Μαρία Ζερβακάκη, Δημοσθένης Μαρκόπουλος, Ήλια Δήμου, Δημήτρης Θεοδοσόπουλος

Ευχαριστούμε τον Θεολόγο Τσαλίκογλου και την Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία για την όλη οργάνωση της δράσης.


Σχόλια