Μάνδρα 2017 // Επίγεια και εναέρια αυτοψία στην περιοχή μετά την καταστροφή. [ομιλία]




Λίγα λόγια για την εκδήλωση
(Αποσπάσματα από το Δελτίο Τύπου)

Την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018 ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών (ΠΣΔΑΤΜ) διοργάνωσε ημερίδα με θέμα την "Οριοθέτηση και Προστασία των Ρεμάτων (Η περίπτωση της Μάνδρας)". Διακριτά επιλέχθηκε η ημερίδα αυτή να γίνει σε μια στιγμή χρονικά μακριά από τα γεγονότα, ώστε να διασφαλιστεί η ψύχραιμη εξέταση του πλημμυρικού γεγονότος που οδήγησε σε αυτή τη μεγάλη καταστροφή και των θανάτων 24 ανθρώπων.



Κατά την διάρκεια της ημερίδας παρουσιάστηκαν από την Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού και συγκεκριμένα από τους Αγρονόμους Τοπογράφους Μηχανικούς κ.Καγιαδάκη Βαρδή (Διοικητής ΓΥΣ), κ. Χουσιάφη Χρήστο (Δντης  Υδνσης Χαρτογραφίας ΓΥΣ) και κ. Μπούσουλα Γρηγόριο (Αξκος Υδνσης Χαρτογραφίας ΓΥΣ) η διαχρονική γεωγραφική μεταβολή στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής (Μάνδρα, Λάκκα Καλογήρου, Νέα Πέραμος), μεταξύ των ετών 1945 και 2016, από τις αεροφωτογραφίες του αρχείου της ΓΥΣ και από δορυφορικές εικόνες ανάλυσης 1m αντίστοιχα για τις δύο χρονολογίες.

Δείτε εδώ τις διαφάνειες της παρουσίασης

Στην συνέχεια παρουσιάστηκαν από τον συνάδελφο Θεοδοσόπουλο Δημήτρη, τα βασικά ρέματα της περιοχής (Σούρες και Αγίας Αικατερίνης) και οι ανθρώπινες παρεμβάσεις που έγιναν σε αυτά, μετά από επίγεια και εναέρια αυτοψία. Στην παρουσίαση φάνηκε με χαρτογραφική απεικόνιση, ο ιστορικός πυρήνας - οικισμός της Μάνδρας, περιοχή η οποία δεν πλήγηκε ακόμα και από αυτά τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα. 

Δείτε εδώ τις διαφάνειες της παρουσίασης

Η σχετική ομιλία εδώ:


Η τελευταία εισήγηση, έγινε από τον κ. Τσακίρη Καθηγητή ΕΜΠ και Διευθυντή του Κέντρου Εκτίμησης Φυσικών Κινδύνων και Προληπτικού Σχεδιασμού ΕΜΠ.

Δείτε εδώ τις διαφάνειες της παρουσίασης

Ολόκληρη η ημερίδα εδώ:



Μετά το πέρας των παρουσιάσεων συνεχίστηκε για αρκετή ώρα συζήτηση με πολίτες, μηχανικούς και θεσμικά όργανα που ήταν παρόντα (Αντιπεριφερειάρχης Αττικής Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής συνάδελφος Νάσος Αναγνωστόπουλος) για διάφορα ζητήματα που αφορούν τα ρέματα και την προστασία τους. Από την συζήτηση αναδείχθηκε η κρισιμότητα της ανάγκης προώθησης και ολοκλήρωσης των οριοθετήσεων των ρεμάτων, σε ένα πλαίσιο που να προστατεύει εξίσου τον ζωτικό χώρο του ρέματος και την ανθρώπινη ζωή και περιουσία και να εμποδίζει την διαιώνιση κακών πρακτικών του παρελθόντος, νόμιμων και μη, οι οποίες δικαίωναν τους καταπατητές. 


Ολόκληρο το δελτίο τύπου εδώ


Σχόλια