The Mannahatta Project // H Νέα Υόρκη (Η.Π.Α.) πριν την Νέα Υόρκη.



The Mannahatta Project.
H Νέα Υόρκη (Η.Π.Α.) πριν την Νέα Υόρκη.



Εισαγωγή

Το Welikia Project, όπως ονομάζεται σήμερα το Mannahatta Project είναι ένα έργο της Wildlife Conservation Society (WCS) για την ψηφιακή ανακατασκευή και την ιστορική χαρτογράφηση του Μανχάταν το 1609, όταν ο Άγγλος εξερευνητής Henry Hudson ανακάλυψε το νησί. Το νησί σήμερα αποτελεί την καρδιά της μητροπολιτικής Νέας Υόρκης. Τα στοιχεία που χαρτογραφήθηκαν από τους επιστήμονες και που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, την τότε ακτογραμμή, τα ρέματα που έρρεαν και κάθε είδος δέντρου που μεγάλωνε εκεί. Οι άνθρωποι που κατοικούσαν τότε εκεί, οι Lenni Lenape, αποκαλούσαν το νησί τους, Mannahatta που σήμαινε "γη των πολλών λόφων". Το έργο Mannahatta οπτικοποιεί τους τρόπους με τους οποίους η εξέλιξη άλλαξε αυτά τα φυσικά οικοσυστήματα προς την σύγχρονη πόλη της Νέας Υόρκης. Με αρκετούς χάρτες και επεξηγηματικά κείμενα παρουσιάζουμε, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αυτό το έργο.


Λίγα λόγια για το έργο





Mετά από μια δεκαετία έρευνας (1999 - 2009), το πρόγραμμα Mannahatta, της Κοινωνίας για την Διατήρηση της Άγριας Ζωής (Wildlife Conservation Society // WCS), αποκάλυψε την αρχική βιοποικιλότητα του Μανχάταν, το οποίο αποτελεί σήμερα έναν από τους πέντε δήμους της μητροπολιτικής Νέας Υόρκης. Το έργο Welikia (2010 - 2013) είναι ένα ακόμα μεγαλύτερο πρόγραμμα από το Mannahatta που ως στόχο έχει να περιλάβει ολόκληρη την πόλη της Νέας Υόρκης, να ανακαλύψει την αρχική της οικολογία και να την συγκρίνει με την σημερινή. 

Η Welikia (προφέρεται ως "way-LEE-kee-uh") σημαίνει "το καλό σπίτι μου" στην γλώσσα Lenape, την ντόπια γλώσσα των Ινδιάνων, κατά την πρώτη επαφή τους με τους Ευρωπαίους. Το έργο Welikia περιλαμβάνει το Μπρονξ, το Κουίνς, το Μπρούκλιν, το Νησί Στέιτεν και τα ενδιάμεσα ύδατα, χρησιμοποιώντας παράλληλα όλα όσα έμαθαν οι επιστήμονες από το Mannahatta. Η Welikia, αποτελεί μια βάση δεδομένων για όλους τους κατοίκους της Νέας Υόρκης και όχι μόνο, για να εκτιμήσουν, να διατηρήσουν και να αναζωογονήσουν τη φυσική κληρονομιά της πόλης τους, ανεξάρτητα από την περιοχή στην οποία ζουν.

Στην επόμενη εικόνα, ξεκινώντας την δική μας παρουσίαση, δείχνουμε την θέση της Νέας Υόρκης (με τις γαλάζιες γραμμές αριστερά) σε σχέση με τον ευρύτερο χώρο. Στην ουσία πρόκειται για έναν τόπο συνάντησης νησιών και εκβολών ποταμών:


Μέσα από το έργο Mannahatta οι επιστήμονες συμπέραναν ότι το κέντρο μιας από τις μεγαλύτερες και πιο πολυσύχναστες πόλεις του κόσμου, ήταν κάποτε εντυπωσιακά διαφορετικό. Αυτό περιλάμβανε ένα φυσικό τοπίο λόφων, κοιλάδων, δασών, αγρών, γλυκών υδάτων, παραλιών, πηγών, λιμνών και ρεμάτων, που υποστήριζε μια αρκετά πλούσια και άφθονη κοινότητα άγριας ζωής και διατηρούσε ανθρώπινους πληθυσμούς για χιλιάδες χρόνια, πριν οι Ευρωπαίοι φτάσουν σε αυτόν τον τόπο, το 1609. Αποδείχθηκε επίσης ότι ο τόπος αυτός, είχε μια βιοποικιλότητα ανά στρέμμα η οποία θα μπορούσε να ανταγωνισθεί αυτή των διάσημων σήμερα εθνικών πάρκων της Αμερικής, όπως το Yellowstone, το Yosemite και τα Great Smoky Mountains!!

Στην επόμενη εικόνα δείχνουμε την ακτογραμμή και τα ρέματα του 1609 σε σχέση με την σημερινή πόλη:




Το νησί Μανχάταν το 1609 πάνω στην σύγχρονη πόλη // Μια ψηφιακή αναπαράσταση


Το Μανχάταν είναι το σημαντικότερο από τα πέντε δημοτικά διαμερίσματα (boroughs) της Νέας Υόρκης. Βρίσκεται επί της ομώνυμης νήσου, επί της συμβολής του ποταμού Χάντσον (δυτικά) και του ποταμού Ίστ (ανατολικά) λίγο πριν τις εκβολές του πρώτου στον Ατλαντικό. Οι γνωστές φωτογραφίες με τους ουρανοξύστες της Νέας Υόρκης που έχουν ληφθεί από τη θάλασσα δείχνουν ακριβώς την νότια ακτή της νήσου Μανχάταν και συγκεκριμένα τη συνοικία Λόουερ Μανχάταν (Lower Manhatan). Τα γεωγραφικά όριά του ταυτίζονται με αυτά της Κομητείας της Νέας Υόρκης. Παρ' ότι πρόκειται για το τρίτο, μόλις, σε πληθυσμό δημοτικό διαμέρισμα της Νέας Υόρκης (μετά το Μπρούκλιν και το Κουίνς), που βρίσκονται ανατολικότερα, είναι η πλέον πυκνοκατοικημένη κομητεία σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το νησί του Μανχάταν αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος της ομώνυμης περιοχής (και κομητείας), η οποία περιλαμβάνει επίσης διάφορα μικρά νησάκια και μια μικρή έκταση στην ηπειρωτική Αμερική. [wiki]

Το Μανχάταν είναι η περιοχή της Νέας Υόρκης την οποία πολλοί τουρίστες συνδέουν περισσότερο με την κυρίως πόλη. Παγκόσμιο εμπορικό, οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο, το Μανχάταν διαθέτει πολλά διάσημα μνημεία, τουριστικές ατραξιόν, μουσεία και πανεπιστήμια. Εκεί βρίσκεται επίσης η έδρα των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και του Δήμου της Νέας Υόρκης. Το Μανχάταν έχει τη μεγαλύτερη κεντρική επιχειρηματική περιοχή στις Ηνωμένες Πολιτείες και εκεί εδρεύουν οι περισσότερες εταιρείες, καθώς και το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και το NASDAQ. [wiki]

Στις εικόνες που ακολουθούν ξεκινάμε να δείχνουμε, με κατεύθυνση από νότο προς βορρά την ακτογραμμή και τα ρέματα του 1609 πάνω στην σύγχρονη πόλη. Στην πρώτη φωτογραφία μπορείτε να παρατηρήσετε κατά πόσο έχει αλλάξει η τοπογραφία του νησιού του Κυβερνήτη (Governors Island), το οποίο είναι αυτό στο κέντρο και όπως φαίνεται έχει υπερδιπλασιαστεί σε έκταση, προφανώς με τεχνητό τρόπο. Τα άλλα δυο νησιά είναι το περίφημο νησί της Ελευθερίας (Liberty Island) όπου και το ομώνυμο άγαλμα και το τελευταίο πάνω αριστερά το νησί του Ellis (Ellis Island). 

Έως τις αρχές του 17ου αιώνα, το νησί του Ellis, ονομαζόταν Γκαλ και το 1603, όταν ο τοπικός κυβερνήτης το αγόρασε από τους Ινδιάνους το μετονόμασε σε Oyster Island. Λίγο καιρό αργότερα, αγοράστηκε από τον Samuel Ellis. Από το 1892, ως Ellis Island, ξεκίνησε τη λειτουργία του ως κέντρο υποδοχής μεταναστών και συνέχισε μέχρι το 1954. Από εκεί πέρασαν 12.000.000 εκατομμύρια νεοαφιχθέντες μετανάστες. Ενδεικτικά, έχει υπολογιστεί ότι περίπου το 40% όλων των σημερινών πολιτών των ΗΠΑ είχε έναν τουλάχιστον πρόγονό του στο νησί Ellis. [tvxs.gr]














Το νησί Μανχάταν το 1609 // Ψηφιακή αναπαράσταση της βλάστησης


Στην επόμενη φωτογραφία φαίνεται ολόκληρο το νησί όπως ήταν το 1609 με την περιμετρική γεωγραφία να είναι αυτή του 2017.





Ας δούμε όμως από κοντά πως ήταν το νησί το 1609 και πάλι με κατεύθυνση από νότο προς βορρά:






Το μακρόστενο νησί στην επόμενη φωτογραφία είναι το νησί του Ρούσβελτ. (Roosevelt Island)




Για τα νησιά που φαίνονται στον επόμενο χάρτη, κάνουμε ειδική αναφορά πιο κάτω, στο κεφάλαιο Τρια νησιά που έγιναν ένα.







Η νότια Νέα Υόρκη το 1609 και το 2017








Τρια νησιά που έγιναν ένα


Στην βορειοανατολική πλευρά του Μανχάταν βρίσκεται σήμερα to Randalls Island. Το συγκεκριμένο νησί έχει προκύψει από την ένωση του ιστορικού Randall's Island του έτερου στον βορρά Wards Island και ενός μικρότερου ανάμεσα τους. Στην επόμενη εικόνα δείχνουμε πως:





Η ακτογραμμή του 2017 στην τοπογραφία του 1609



Στην συνέχεια παραθέτουμε την τελευταία σειρά χαρτών η οποία δείχνει στο υπόβαθρο του 1609 την σημερινή ακτογραμμή η οποία φαίνεται με πορτοκαλί χρώμα. Οι έντονες επεμβάσεις και η πλήρης αλλοίωση του τοπίου γίνονται εμφανείς για ακόμα μια φορά.







Ενημέρωση για το πρόγραμμα και το έργο


// The Mannahatta Project 
από Wildlife Conservation Society




// New York - before the City (Eric Sanderson) 
από ΤED




// Mannahatta: The Past, Present, and Future of New York City 
από Cary Institute of Ecosystem Studies




// Eric Sanderson - The Welikia Project: Mapping Frontiers in New York City Ecology 
από The Humanities Institute at Stony Brook University


Part 1


Part 2




________________________________________________________________________

Έρευνα - Επεξεργασία χαρτών - μετάφραση κειμένων
Θεοδοσόπουλος Δημήτρης, Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός Ε.Μ.Π.

Σύνδεσμοι πηγών - χαρτών: 
1. http://www.oasisnyc.net/map.aspx
2. https://welikia.org/
3. https://welikia.org/m-map.php



Σχόλια